Quantcast
Channel: Beauty-food » omega 6
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Omega-3 vetzuren doen niets voor de hartpatiënt…

0
0

Onlangs haalden de omega-3 vetten weer eens het nieuws. Volgens hoogleraar Volksgezondheid Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit zijn omega-3 vetten van vis opeens niet meer nuttig bij hartpatiënten. De patiënten kregen een waslijst met medicijnen toegediend. Daarnaast de omega-3 “verpakt” in margarine. Wellicht had Unilever een goed idee, maar kwam het toch even anders uit de verf (of margarine) dan verwacht. Toch maar even uitleggen waarom het niet werkt? Bekijk dan het hele artikel zodat je weet waarom het op deze manier niet kan werken. En hoe het natuurlijk wel moet…becel, omega-6, linolzuur, hart en vaatziektes,De test was opgezet onder een flinke groep mensen, dat was in ieder geval prima. Zo’n 5000 mensen werden voorzien van pakjes margarine met daarin verschillende hoeveelheden aan visolie toegevoegd aan de margarine. De producten werden aan hartpatiënten gegeven die een “state of the art” mix van medicijnen toegediend kregen. Daaronder cholesterolverlagende medicatie, bloedverdunners en medicatie tegen hoge bloeddruk. Het waren dus mensen die lijden aan het zogenaamde “metabool syndroom”. Daarnaast een ander gegeven; alle deelnemers hadden al een hartinfarct gehad. Een groep die dus wel degelijk ondersteuning kan gebruiken. Maar dan bij voorkeur wel in de juiste richting. Dus trok Unilever z’n Beceljas aan en begon met de “magic mix against heart disease”. Stel je voor dat het werkt, dat is immers gouden handel. De doodsoorzaak nr. 1 in Nederland en eigenlijk in de hele Westerse wereld is immers de hart- en vaatziektes. Zo’n studie kost wat maar als het werkt mag de prijs van de Becel direct omhoog. Kassa dus. Overigens geen probleem als het ook echt zou werken.

De hele studie mocht ook even duren, enkele jaren lang werden de boterhammetjes besmeerd met visolieverrijkte margarine van Becel. En de resultaten? Pfff, die vielen toch erg tegen. Dat had de Nederlandse Hartstichting niet verwacht en Unilever al evenmin. Gemiddeld smeerden de deelnemers 18,8 gram margarine per dag op hun sneetjes. Dat leverde per dag 226 mg EPA op, naast 150mg DHA en 1,9 gram ALA. Al met al helemaal niet zo slecht hoor, maar blijkbaar niet afdoende. Dat staat ook in de conclusie; laag gedoseerde suppletie van EPA en DHA of ALA gaf geen significante verlaging van het aantal serieuze cardiovasculaire probleemgevallen bij patiënten die al eerder een hartaanval hadden gehad en state-of-the-art medicijnen ontvingen tegen een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en tromboserisico’s (bloedverdunners). Tja, dat was een hoop centjes over de balk, want alle inzet mocht niet baten. Een ding lees ik er in ieder geval uit; ondanks al die state of the art medicijnen die miljarden gekost hebben in de ontwikkeling daalde het aantal hartproblemen in het geheel niet. Jammer dat de media deze kans niet zagen liggen om hun Headlines mee te starten. Schot in open doel, zou ik zeggen.

hartstichting, onderzoek, Maar goed, waarom werkte een lage dosering visolie nu eigenlijk niet? Tja, dat is eigenlijk geen rocket science. Eigenlijk te gek voor woorden dat de Hartstichting ons collectegeld over de balk heeft gesmeten met zoiets stompzinnigs. Weet je, als je de loterij wilt winnen kan je er nog zolang op je knieën voor bidden dat de eeltlagen onder je broek vandaan komen maar het helpt als je eerst een lot koopt. Kijk, je zou kunnen beginnen vast te stellen waarom we eigenlijk omega-3 vetten nodig hebben. Nou, dat is een waslijst aan voordelen, uitgediept in momenteel 21.770 studies die gepubliceerd zijn. Dus of we daar nog aan moeten twijfelen, dat betwijfel ik ten sterkste. In ieder geval is een van de belangrijkste argumenten om omega-3 vetten in te nemen het herstellen de onbalans tussen omega-3 en omega-6 vetten.

Immers, evolutionair gezien aten we altijd ongeveer even veel omega-3 vetten als omega-6 vetten. Het was zo goed gebalanceerd dat de verwerkingsenzymen in ons lichaam er zelfs niet op zijn aangepast. Waarom zouden ze ook, mens en dier at gewoon altijd van beide vetsoorten ongeveer dezelfde hoeveelheid. Het plantaardige voedingsaanbod, groentes, plantjes, grassen of wat dan ook had een vergelijkbare hoeveelheid linolzuur en alfa-linoleenzuur. Totdat we bedachten dat je koeien ook in de stal kan opvoeden door ze maïs en soja te voeren, of granen. Tja, en die zijn nu weer heel rijk aan omega-6 vetten. Een eigenschap van omega 3 of -6 vetten is dat ze nooit kunnen veranderen van de ene naar de andere groep. Als ik koeien of kippen onnatuurlijk ga voeden met granen, maïs en soja krijg ik logischerwijze ook onnatuurlijke dieren. Een kip hoort gras of wormpjes te eten, maar vooral geen maïs. Stop je dat er wel in dan krijg je maïseieren ofwel linolzuurrijke eieren. Inmiddels verdrinken we in de linolzuur…

Alle plantaardige oliesoorten die je zo even koopt in de winkel, zoals zonnebloem-, soja- of maïsolie bestaan nagenoeg volledig uit omega-6 linolzuur. Met iedere hap verhoog je de inname van omega-6 en verslechter je de optimale verhouding t.o.v. omega-3 vetten. En dat is natuurlijk niet zo handig voor je hart want die raakt dan redelijk van slag af. Immers, evolutionair was er nooit een aanbod van zoveel omega-6 opeens. Je kon wel wat noten eten of even op wat pitjes kauwen, maar machines om massaal zaden uit te gaan persen waren nog niet uitgevonden. Die paar zaden of noten brachten je ook niet van slag af, je moest ze namelijk eerst vergaren dus kwam je in beweging. Ook dat is weer handig voor je hart. Nu gaan we vaak met de auto naar de supermarkt en kopen producten die pas de laatste tientallen jaren zijn bedacht. Tja, zo snel evolueren we niet hoor, dat gaat slechts met hele kleine stapjes.

U begrijpt het al, mag ik aannemen. Je geeft mensen visolie (positief) die je vervolgens verdrinkt in een bak linolzuur. In plaats van de ratio te verbeteren wordt het nog veel slechter. En daarna geven we de visolie gewoon de schuld. Ze hadden die visolie gewoon zo moeten geven, maar dan veel meer. Of in de roomboter moeten stoppen. Wel van graskoeien natuurlijk want soja- en maïskoeien zijn zelf al ontstoken door een overload aan omega-6 vetten. En wellicht was een test met alleen een paar gram visolie, maar zonder medicijnen ook heel anders uitgekomen. Dan hadden de patiënten tenminste geen bijwerkingen en versnelde aderverkalking gehad van die bloedverdunners. Dan had hun hart meer energie gehad omdat de statines de CoQ10 niet hadden weggenomen. En als er nog wat beweging bij was gevoegd dan hadden we nu minder patiënten met diabetes gehad. Simpel, volgens de evolutionaire wetten. Daar heb je geen professoren en geen Unilever voor nodig.

Het zeer gerenommeerde instituut John Hopkins uit Baltimore publiceerde nog op 12 augustus j.l. dat de inname van 200-400 gram vette vis of 900 mg aan EPA-DHA, samen met een dieet rijk aan ALA uitstekend werkt en een aanrader is voor cardiovasculaire probleempatiënten of mensen met hartfalen. Het verschil? Geen minidoses maar een werkzame dosis die niet werd ondergedompeld in de linolzuur om het voordeel weer teniet te doen. Maar ja, die studie haalde de media natuurlijk niet. Samen met nog zo’n 140 andere wetenschappelijke studies, gepubliceerd in augustus en september, die de voordelen van visolie aantoonden. Want dan zou men publiekelijk moeten bevestigen dat visolie zonder linolzuur gewoon veel beter is dan die chemisch/toxische medicijnen. En dat kost geld van de adverteerders want big pharma zit overal. De top 10 rijkste bedrijven verdienen samen meer geld dan de daaropvolgende top 490 bedrijven. Oh, en de top 10 bestaat uit louter farmaceutische bedrijven. Die hebben nou niet echt baat bij visolie of iets anders  wat werkzaam is uit de natuur. Want dat is niet patenteerbaar, daar kan je geen zakken met geld mee vullen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images

Trending Articles





Latest Images